Lösning och koncept "Miljö och Återvinning"

”Ingen risk att det blir fel”

Henric Oscarsson, Returpacks IT- och systemansvarige
Spela videoklipp

Pantar du som du ska hamnar dina flaskor och burkar hos Returpack i Norrköping. Det är här som allt packas och vägs. Viktigaste detaljen i processen? Registreringssystemet Viktoria2!

– Det finns ingen risk att det blir fel om man använder det rätt, säger Returpacks it- och systemansvarige, Henric Oscarsson.

År 2003 byggdes Returpack i Norrköping. Allt sedan dess är det hit som landets alla aluminiumburkar och petflaskor kommer för att rengöras, sorteras, komprimeras och paketeras för att sedan lastas och transporteras vidare till återvinningsfabriker i Sverige och Europa.

Sammanlagt lämnar 100 ton paketerade aluminiumbalar och drygt 100 ton petflaskor Returpack per dag för olika destinationer. Allting vägs på två vardera Flintab-vågar. Men den stora effektiviseringen, som personalen gärna pratar om, skedde med installationen av registreringssystemet Viktoria2 för tre år sedan.

– Det har hjälpt oss minimera antalet fel i vägningar av våra balar, säger Olle Palm, transportplanerare.

– Förut skrev vi in vikterna för hand, som vi sedan knackade in i datorn, och där fanns alltid risken att någon skulle skriva in fel. Med Viktoria2 får vi ju de exakta siffrorna inlästa i aktuell order, så vår slutprodukt visar på decimalen rätt vikt.

Runt bordet i det ljudisolerade styrelserummet är det svårt att få grepp om mängden ute på industrigolvet. Vi bestämmer oss därför för en rundtur i hälarna på Henric Oscarsson.

– Här har ni öronproppar för säkerhets skull, säger han.

Dörren öppnas ut till ”där-det-händer”, dofter av avslagen läsk och smaktillsatser slår emot en. För att inte tala om den höga ljudvolymen från petflaskor som pressas samman. Överblivna korkar rullar runt för att sedan sopas upp och smältas ner för sig. Etiketterna har redan avlägsnats i tvätten.

Den mest öronbedövande ”föreställningen” blir när en lastbil (15-20/dag) kommer in och tömmer panten i en gigantisk cistern.

– Vågen får minsann jobba, balarna avlöser varandra. Men så ser ni truckföraren som bara behöver klicka på skärmen så sköter Viktoria resten, säger Oscarsson.

Olle Palm funderar och tillägger:

– Vi hade behövt en fordonsvåg också för ökad kontroll över vårt inkommande material med någon fordonsvåg, nu mäter vi kubikmässigt men det hade varit till vår fördel att även kunna väga materialet.

En ny fordonsvåg från Flintab?

– Det skulle säkert bli jättebra.

Spela videoklipp

Kontakta oss, så berättar vi mer.

Jonas Englund
Regionsäljare Norr
060-58 05 19
jonas.englund@flintab.se

Marcus Patring
Regionsäljare Stockholm, Gotland
08-408 06 400
marcus.patring@flintab.se

Henrik Kindstedt
Regionsäljare Mellan
016-13 21 77
henrik.kindstedt@flintab.se

Erik Kassermo
Regionsäljare Syd
036-31 41 08
erik.kassermo@flintab.se

Returpack använder Viktoria2 för att registrera vikten i förhållande till beställningen. För att mäta vikten används flera vågar som är strategiskt placerade som det sista steget i processflödet.

När material vägs, hämtas vikten av Viktoria2 och visas samtidigt på truckförarens skärm via Viktoria2-Mobile. Eftersom truckarna kan hämta material från flera olika stationer, kan truckföraren bekräfta vikten genom att koppla den till rätt beställning.

Viktoria2 styr sedan den fortsatta hanteringen genom att optimera lastningen för transporten med lastbil. Den ackumulerade vikten kommuniceras till truckföraren. När systemet har uppnått rätt vikt för den aktuella lastbilen, ges en signal från Viktoria om att det är dags att börja på en ny lagerplats.

Genom integrationen med affärssystemet kan faktureringen ske med korrekt vikt för varje enskild beställning.

Sammanfattningsvis har detta system med Viktoria2 bidragit till betydande effektiviseringar av lagersaldon, planering av vidare transport och fakturering. Med realtidsinformation om lagersaldon slipper man genomföra kontinuerliga inventeringar.

Läs mer om Viktoria2 och Fordonsvåg 14-15

Med Viktoria2 får ni ett heltäckande registreringssystem som ger kontroll och ökad effektivitet.
Fordonsvåg med innovativ konstruktion och exceptionell driftsäkerhet